fbpx
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

השפעת המוזיקה על בני הגיל השלישי

תוכן העניינים:

את ההשפעה האדירה של המוזיקה על נפש האדם כולנו חווים יום יום. שירים ומנגינות משפיעים על מצבי הרוח שלנו ויכולים לגרום לנו לדמוע מהתרגשות, להפוך שמחים בן רגע ולנוע לפי הקצב ללא כל שליטה. המוזיקה תמיד נמצאת שם ברקע, לעתים אנחנו כלל לא שמים לב אליה ועלולים לקחת אותה כמובנת מאליה; אולם חוקרים רבים מתמקדים בהשפעה הייחודית של המוזיקה עלינו, ורואים בה מושא מרתק למחקר.

איך משפיעה המוזיקה על חיינו

מתוצאות המוני המחקרים שנערכו בנושא עולים יתרונות שונים ומשמעותיים של המוזיקה. לדוגמה, התגלה כי המוזיקה משפיעה על תפקוד המוח שלנו ומגבירה הפרשה של חומרים כמו דופמין, הממלא תפקיד חשוב במנגנון העונג שלנו וגורם לנו להרגשה טובה; ואוקסיטוצין, שתורם ליצירת קשרים משמעותיים עם אנשים אחרים. ממצא מעניין העלה כי בעת הקשבה למוזיקה, כמעט כל המוח שלנו מופעל, ולא רק החלק במוח האחראי על עיבוד צלילים. ממצא זה יכול להסביר את התגובות המגוונות שלנו למוזיקה – הרגשיות, הגופניות וכד’.

טיפול במוזיקה

לא מפתיע, אם כן, שהשפעותיה החיוביות של המוזיקה מנוצלות לצרכים טיפוליים. יתרונותיה של המוזיקה מתבטאים בכך שהיא שפה ספונטנית – קלה ללמידה, ואוניברסלית – נוגעת לכולם ומעבירה רגשות. על כן, טיפול במוזיקה מתמקד לעתים קרובות בעבודה על קשיים רגשיים שונים. טיפול במוזיקה מתאים למגוון אוכלוסיות ונפוץ מאוד גם בטיפול בקשישים. מחלת אלצהיימר מהווה דוגמה טובה למצב רפואי שנמצא כי למוזיקה השפעה חיובית ביותר לגביו, ומחקרים שונים שנערכו בתחום מצביעים על השפעה חיובית של המוזיקה על המחלה. למשל, מחקר שערכה ד”ר אילת דסה בחן כיצד משפיעה שירה בקבוצת טיפול במוזיקה על היכולת השפתית של חולי אלצהיימר. מתוצאות המחקר עלה כי בקרב החולים שהשתתפו בקבוצות המחקר, נעצרה הדרדרות היכולת השפתית, בעוד שבקבוצת הביקורת ניכרה ירידה ביכולת.

מחקר נוסף, שנערך על ידי המרכז הרפואי הישראלי לאלצהיימר בשיתוף עם מכללת עמק יזרעאל ובהנחייתה של ד”ר אילת דסה, בחן את השפעתה של המוזיקה על מידת חוסר השקט בקרב דיירים חולי אלצהיימר המתגוררים במרכז. תוצאות המחקר הראו ירידה משמעותית ברמת חוסר השקט של הדיירים בעת השמעת המוזיקה. באותו זמן נצפו גם התנהגויות חיוביות כמו שירה, תיפוף, חיוך ועוד. המינון של התנהגויות חיוביות אלה ירד כאשר לא הושמעה מוזיקה, זאת לצד עלייה במספר ההתנהגויות הבעייתיות. לפי הפסיכיאטר המוכר ד”ר אוליבר סאקס, יתרון נוסף של המוזיקה שמתבטא בעבודה עם חולי אלצהיימר טמון בכך שהיא מעוררת זכרונות ורגשות. לדבריו, גם חולי אלצהיימר שאינם מתקשרים מגיבים לעתים למוזיקה, והשירים הישנים והמוכרים מעניקים להם גישה מסוימת לזכרונות ולרגשות שאינם נגישים להם עוד.

מוזיקה בבתי אבות

כיום, בתי אבות מבינים את החשיבות של הענקת עזרה לקשישים במגוון תחומים, גם כאלה שאינם רפואיים. לרוב שמים דגש על החיים החברתיים, על הפנאי והתחביבים ועל איכות החיים. זקנה לא נתפסת עוד כשלילית, ומבינים שבתקופה זו, לצד הקשיים שהיא מביאה עמה, טמונות גם הזדמנויות רבות לאיכות חיים גבוהה. השפעתה של המוזיקה על איכות החיים הוכחה במגוון מחקרים: למשל, בסקירת מחקרים שפרסמו חוקרים מאוניברסיטת מקגיל במונטריאול בכתב העתTrends in Cognitive Sciences, הופיע מחקר שהראה כי מוזיקה מפחיתה את רמת החרדה ומורידה את שיעורי הורמון הלחץ, קורטיזול. בנוסף ליכולתה המופלאה להפחית מתחים, המוזיקה גם מסייעת בהתמודדות עם קשיים ומצוקות, ומאפשרת לקשישים לשמור על חיוניות ועל שמחת חיים גם בגיל השלישי. אין ספק, אם כך, שגם בתקופת הזקנה – לא פג קסמה של המוזיקה.

** שיטת הטיפול במוזיקה מיושמת בבתי הבאת שמפעילה קבוצת מוריה והיא מניבה תוצאות מאוווד מוצלחות!

טיפול במוזיקה לגיל השלישי

יש לכם שאלות?
תרצו לקבל עוד פרטים?

צרו אתנו קשר לפרטים נוספים וייעוץ ללא עלות:

כתבות אחרונות:

בתי אבות סיעודיים
בתי אבות

בתי אבות סיעודיים

המקום הטוב ביותר לקשישים סיעודיים ההחלטה להעביר קרוב משפחה או חבר לבית אבות סיעודי היא החלטה מורכבת ומלאת רגשות. מצד אחד, קיים הקושי להיפרד מאדם

קרא עוד »

הצטרפת בהצלחה לרשימת הדיוור שלנו!

אנחנו שמחים לראות שהתוכן מוצא חן בעינייכם :) במידה והוא תרם לכם ערך ויש לכם חשק לעזור לנו להגיע לעוד אנשים, נשמח לקבל מכם ביקורת חיובים בגוגל!

5/5
התחל שיחה בוואטסאפ
צריכים עזרה?
היי מה שלומך?
כאן מוריה... איך אפשר לעזור לך?
דילוג לתוכן