למה חיסונים בגיל הזהב נושא כלכך חשוב?
לעת זקנה, תפקוד הגוף שלנו משתנה, וחלק מהמערכות הנחוצות לצורך תפקוד תקין ושמירה על בריאותנו נחלשות.
מבוגרים המגיעים לגיל הזהב חווים שינויים משמעותיים במראה החיצוני; האטה של התפקוד הקוגניטיבי; פגיעה במיומנויות מוטוריות; הידרדרות של שיווי המשקל העשויה להוביל לנפילות מסוכנות, ועוד.
לא בכדי בתי חולים סיעודיים מספקים מענה המותאם, לעתים קרובות, לבני הגיל השלישי; בתי חולים סיעודיים מהווים בית לקשישים רבים, אשר בקרבם הידרדרות המצב הפיזי משמעותית במיוחד, עד כדי קושי להמשיך ולנהל שגרת חיים תקינה באופן עצמאי.
מערכת החיסון בגיל הזהב
אחת המערכות אשר פעילותה התקינה נפגעת באופן משמעותי בקרב בני גיל הזהב היא המערכת החיסונית. התפקוד הלקוי של מערכת זו מוביל הן להידבקות רבה יותר במחלות בקרב בני הגיל השלישי, עקב היחלשותם של מנגנוני ההגנה שמסייעים לגוף להתנגד לאותם גורמים מזיקים; והן לרגישות רבה יותר למחלות, אשר השפעותיהן על אדם צעיר יהיו פחותות בהרבה מאשר על האדם המבוגר. לאור הידרדרותה של המערכת החיסונית בגיל השלישי, טיפול בקשישים בגיל 65 ומעלה כולל המלצה לביצוע מספר חיסונים אשר מגנים על המטופל מפני מחלות נפוצות המסוכנות עבורו במיוחד, העשויים במקרים מסוימים אף להציל את המחוסן ממוות.
חיסון נגד שפעת לבני גיל הזהב
חיסון ראשון אשר מומלץ מאוד לביצוע עבור אנשים שעברו את גיל 65 הוא חיסון נגד שפעת. משרד הבריאות ממליץ לכלל האוכלוסיה לבצע חיסון זה כבר מגיל חצי שנה לאור חומרת המחלה והשלכותיה, אשר עשויות להיות קטלניות ממש, אולם עבור קשישים מומלץ החיסון במיוחד; זאת מפני שהם נמצאים בסיכון יתר בשל פגיעותה של המערכת החיסונית הן להידרדרות של המחלה ולהיווצרות סיבוכים, והן לתמותה ממנה. מחלת השפעת מתבטאת בנזלת, בכאבי גרון ובזיהום מערכת הנשימה. סיבוכים הנוצרים כתוצאה מהמחלה עשויים להוביל לדלקת ריאות ולהחמרתן של מחלות כרוניות שונות, ותסמיני המחלה עשויים להיות חמורים ביותר עד כדי מוות במקרים מסוימים.
חיסון קשישים נגד שפעת מהווה אמנם אמצעי למניעת הידבקות במחלת השפעת, אולם לעתים גם אנשים שחוסנו עשויים להדבק במחלה. יחד עם זאת, בקרב המחוסנים המחלה תופיע בגרסה קלה יותר, ללא הסיבוכים הקשים העלולים אף להוביל לתמותה. ואכן, במחקר שבחן את יעילותו של החיסון, עלה כי הוא עשוי להפחית עד קרוב לחצי את שיעורי התמותה. את החיסון יש לבצע מדי שנה, גם בשל העובדה שלאורך הזמן הוא דועך והופך פחות יעיל, וגם מכיוון שבכל שנה החיסון מותאם לנגיפים הנפוצים ביותר באותה עת.
בנוסף לחיסון נגד שפעת, גורמים האמונים על טיפול בקשישים ובכללם משרד הבריאות מדגישים את החשיבות של ביצוע חיסון נגד חיידק הפנוימוקוק הגורם לדלקת ריאות וכן לדלקות חמורות אחרות, כמו דלקת קרום המוח. בין היתר, חשיבות החיסון נובעת מכך שמחלת השפעת מגדילה את הסיכויים להיווצרות דלקת ריאות, לכן יש להתחסן גם כנגדה. סיבה נוספת לחשיבות הגבוהה של ביצוע החיסון היא שזני החיידק מפניהם מגן החיסון הם כאלה העמידים לאנטיביוטיקה. עדיף, אם כן, להקדים תרופה למכה. להבדיל מהחיסון נגד שפעת, את החיסון נגד פנוימוקוק על אנשים בגיל 65 ומעלה לבצע פעם אחת בלבד, ורק במקרים מסוימים בהתאם לקריטריונים.
חיסון שלישי המומלץ במיוחד עבור אנשים בגיל השלישי הוא זריקת דחף כנגד טטנוס – דיפטריה. מדובר בחיידק אשר עשוי לחדור לגוף דרך פצעים פתוחים או חתכים וליצור זיהום קשה, שבא לידי ביטוי בכך ששרירי הלסת מתכווצים עד כדי כך שהחולה לא מסוגל לפתוח את פיו או לבלוע, והמצב עלול להחמיר עד לכדי הפסקת נשימה. את החיסון נגד טטנוס – דיפטריה מומלץ לבצע פעם אחת בכעשר שנים. באופן כללי, כלל החיסונים המצוינים במאמר זה יעילים במיוחד, ויכולים להבטיח לקשישים המבצעים אותם הגנה ברמה גבוהה יחסית.
לסיכום
רבות מהשפעותיה של הזקנה על גוף האדם הן בלתי נמנעות אמנם, אולם אין זה אומר שעלינו לשבת בחיבוק ידיים. יש להיות מודעים לרגישויות השונות ולפגיעותו של הגוף, ולהיעזר במידע הרב שניתן למצוא הן באתרי האינטרנט והן בגופים מתחומי הבריאות והסיוע לקשישים. היום, עם ההתפתחות של תחומי הטכנולוגיה והמדע, מחלות כמו שפעת או דלקת ריאות אינן עוד גזירות גורל; זמינים עבורנו אמצעים שונים, כמו החיסונים הללו, אשר באפשרותם לשפר את חיינו ולהגן עלינו.