הגיע הזמן שהוריכם צריכים מטפל סיעודי?
בשנת 1988 נחקק בישראל חוק סיעוד שמעגן את זכותם של אנשים הזקוקים לסיוע סיעודי לקבל טיפול הולם על מנת להמשיך לחיות את חייהם בכבוד. מאז, עבר החוק תמורות כאשר בנובמבר 2018 נכנסה לתוקף רפורמה בחוק, בת מספר שלבים שאמורים להתבצע בפעימות (עד כה נכנסה לתוקפה הפעימה הראשונה בלבד)
על מנת להיות זכאים על פי החוק, יש לעמוד במספר קריטריונים; לדוגמה, יש להיות תושב ישראל, להגיע לגיל פרישה, לשהות בבית או בדיור מוגן וכן לעמוד במספר קריטריונים נוספים. כמו כן, חשוב לדעת כי מדובר בגמלה סלקטיבית, שכן יש לעמוד במבחן הכנסות על מנת לקבלה. על פי חוק סיעוד, הזכאים יכולים לקבל את הגמלה בכסף ולשכור מטפל סיעודי כראות עיניהם, ואפילו לקבל גמלה כספית במקום לממש חלק מיחידות הסיוע השבועיות להן הם נמצאו זכאים.
מהו תפקידם של מטפלים סיעודיים?
ככלל, תפקידם של המטפלים הסיעודיים הוא לסייע לאנשים אשר נזקקים לסיוע סיעודי להמשיך לנהל אורח חיים תקין ומכבד ככל האפשר, על אף המגבלות אשר אינן מאפשרות להם לבצע פעולות הכרחיות מסוימות. המטפלים מסייעים למטופליהם בכמה תחומים עיקריים.
- סיוע בביצוע מטלות אישיות: כגון הלבשה, רחצה, ניידות בתחומי הבית או מחוצה לו, נטילת תרופות וכדומה.
- התחום השני בו מסייעים המטפלים הסיעודיים הוא תחזוקת משק הבית, אם המטופלים חיים בביתם. המטפל יסייע למטופל בביצוע מטלות ביתיות פשוטות כמו טאטוא ושטיפת הבית, בישול, שטיפת כלים ומשימות הכרחיות נוספות שמטופלים סיעודיים עשויים להתקשות לבצע באופן עצמאי..
- השגחה: שכן לעתים עלולים מטופלים סיעודיים להינזק, על ידי נפילה למשל, וחשוב שיהיה עמם מישהו שיוכל לסייע להם להתאושש ולהזעיק עזרה במידת הצורך.
בחירת מטפלים סיעודיים – אילו תכונות לחפש?
כאשר בוחרים מטפלים סיעודיים עבור בן משפחה קרוב, בין אם מדובר בקשיש או באדם צעיר יותר, חשוב להקדיש לכך זמן ותשומת לב. מעבר להגדרת התפקיד של המטפל הסיעודי ולמשימות הפרקטיות המוטלות עליו, יש לזכור כי מדובר באדם שנכנס לביתו של המטופל והופך לחלק בלתי נפרד משגרת יומו, ועל כן חשוב שלא להקל ראש בתהליך הבחירה. לעתים, בעיקר כאשר מדובר בקשיש המתגורר לבד, השהות עם המטפל הסיעודי מהווה את המפגש החברתי האינטנסיבי והממושך ביותר בחייו של המטופל, וקריטי שהקשר עמו יהיה מיטיב.
כאשר בוחרים מטפל סיעודי, כדאי לשים דגש על הנאמנות ועל כושר ההתמדה של אותו מטפל. הטיפול באדם סיעודי הוא אינו משימה פשוטה, והעבודה עשויה לעתים להיות שוחקת ומעייפת. לכן, חשוב שבעל התפקיד יהיה אדם שמסוגל להתמיד לאורך זמן גם במשימות מורכבות. בעיקר כאשר מדובר באדם בגיל זקנה, אשר חווה שינויים רבים בתקופה זו של חייו, יש חשיבות ניכרת לכך שהמטפל הסיעודי יהווה עוגן ומקור של יציבות עבורו, ולא יתחלף לעתים קרובות. תכונות נוספות שיש לשים עליהן דגש בחיפושים אחר המטפל הסיעודי המתאים הן מסירות, טוב לב ואכפתיות. חשוב לוודא כי המטפל, הנכנס לביתו ולחייו של המטופל, יראה בכל העת את טובת המטופל לנגד עיניו, ויעשה כל שביכולתו על מנת להיטיב עמו ולשפר את איכות חייו. כמו כן, מומלץ לבחון את הקשר שנוצר בין המטפל למטופל – האם נעים להם לבלות יחד? האם המטפל עונה על הצרכים החברתיים של המטופל? מדובר בחלק בלתי נפרד מעבודתו של המטפל, וכן בהיבט בעל השפעה ניכרת על איכות חייו של המטופל.
חברות סיעוד – מה זה אומר?
אמנם החקיקה מכירה בצורך לסייע לאנשים אשר זקוקים לטיפול סיעודי, אולם על מנת להיות זכאי על פי חוק לאותו סיוע, יש לעבור תהליך בירוקרטי מורכב, בדיקות פיזיות בבית המטופל ועוד. כיום, קיימות חברות סיעוד שונות אשר מסייעות למטופלים ולבני משפחותיהם לנהל את התהליך עד לקבלת הזכאות המיוחלת. כמו כן, מכיוון שהמדינה אינה מספקת את שירותי הסיעוד עצמם, חברות פרטיות אלו מציעות למטופלים מבחר של מטפלים, אשר מתוכם ניתן לבחור את המתאים או המתאימה ביותר. היתרון בחברות כאלה כגון מוריה שירותי סיעוד הוא כמובן הפיקוח והבקרה שלהן על עבודתם של המטפלים, בין אם על ידי שיחות טלפון או על ידי ביקורי בית שמטרתם לבחון את טיב השירות שמקבל המטופל. מדובר בעוד עין, שמסייעת למשפחות לוודא כי יקיריהם מקבלים טיפול איכותי ונמצאים בידיים טובות.
