קשישים רבים זקוקים בשלב זה של חייהם לעזרה חיצונית בשל מחלה, ניתוח, פציעה או קושי בביצוע פעולות יומיות בסיסיות לאור תהליכי הזקנה. כאשר מגיע קשיש למצב בו הוא צריך עזרה ברחצה, אכילה, הלבשה, ניידות, ביצוע צרכים ועוד, מעניק המוסד לביטוח לאומי מטפלת לקשישים המגיעה למספר שעות מידי יום (ללא שבתות וחגים), אל הקשיש ועוזרת לו בפעולות בהן הוא מתקשה. למטפלות הסיעודיות אין סמכות לבצע פעולות רפואיות כמו האחיות הסיעודיות, אך עזרתן לקשיש היא רבה ובעלת השפעה חיובית.
תפקידה של מטפלת לקשישים
במסגרת חוק סיעוד של המוסד לביטוח לאומי, הוגדרו תפקידיהם של מטפל או מטפלת סיעודית לקשישים:
טיפול אישי והשגחה
מתן עזרה לקשישים בביתם במגוון פעולות יומיות ובסיסיות שאינם יכולים לבצע לבדם: רחצה, הלבשה והפשטה, אכילה, סיוע בניידות בבית ומחוץ לבית, החלפת מצעים ואמצעי ספיגה במקרים בהם הקשיש אינו שולט בסוגריו והשגחה על הקשיש מפני פגיעה עצמית או סכנה.
משק בית
דאגה לניקיון כל חללי הבית באמצעות שטיפת רצפות, כלים, סידור החדרים וניקיון שירותים, הכנת אוכל, כביסה וביצוע קניות וסידורים מחוץ לבית.
סיוע במתן תרופות
המטפלת הסיעודית יכולה להזכיר למטופל ליטול תרופה, להכינה לנטילה ולסייע טכנית על ידי קירוב לפה/ליד.
דאגה לרווחתו של הקשיש
על המטפלת הסיעודית להתנהג בכבוד ובאמינות אל הקשיש, להקשיב לצרכיו או אף רק לנהל עימו שיחה. לעיתים מטפלת או מטפל סיעודי נתפס כדמות חברית החשובה מאוד לקשיש בודד אשר מובילה לרווחה נפשית החשובה מאוד בגילאים אלו. בנוסף, מתפקידה לעדכן בכל מקרה חריג את הגורמים המקצועיים אשר אחראיים עליה.
מטפל או מטפלת סיעודית מעניקה לקשיש עזרה וטיפול בביתו שלו אך לעיתים הקשיש נזקק להשגחה צמודה ביום ובלילה או מעדיף לעבור לבית אבות. במקרים אלו כאשר הקשיש צריך להתרגל למקום חדש ולעזוב את ביתו, מבצרו, ולהתמודד עם קשיים חדשים, ניתן להיעזר בשירותיה של המטפלת הסיעודית המקלה מאוד על תהליך זה. היא עובדת בכפוף לצוות הרפואי במוסד ואמונה על רווחתו הפיזית והנפשית של הקשיש.