אדם המוגדר תשוש נפש הוא אדם הסובל מירידה חדה ביכולת הקוגניטיבית שלו ונאלץ להתמודד עם קשיים בהתמצאות במרחב ובזמן, שיפוט לקוי, איבוד זיכרון וקושי לבצע פעילויות יומיומיות פשוטות. לרוב אנשים אלו יסבלו מקשיים בשינה, דיכאון, תוקפנות וחוסר שקט. בנוסף, תשושי הנפש, יסבלו גם מבעיות רגשיות המתבטאות בחוסר ערנות למתרחש סביבם, חוסר אכפתיות ואדישות ברמה בינונית עד קשה. אוכלוסיית הקשישים, המוגדרים תשושי נפש, יסבלו בדרך כלל מסוג של דמנציה, שכחה, כדוגמת אלצהיימר ולכן יידרשו לטיפול צמוד. בכדי לאבחן קשיש כתשוש נפש יש לבצע הערכה על ידי רופא גריאטרי או פסיכוגריאטרי.
מטרת המחלקה:
מחלקת תשושי הנפש בבית אבות סיעודי מקבלת קשישים הסובלים מתשישות נפש, בעיקר הסובלים מדמנציה, ומי שנפגע תפקודם הקוגניטיבי לאור מחלה שגרמה לפגיעה מוחית. מטרת המחלקה היא לגרום ולעודד את הקשיש תשוש הנפש, לפעילות עצמאית ככל שניתן ולאורך זמן, בכדי לעכב את תסמיניה המתקדמים של המחלה. כמו כן, כיוון שאוכלוסיית הקשישים סובלים גם ממחלות רקע שונות, או מחלה שקדמה לבעיית התשישות, מחלקה זו דואגת לא רק לטיפול בתשישות הנפש אלא גם לשאר המחלות הנלוות והנקודתיות הדורשות טיפול.
במחלקה פועלים צוות מקצועי, איכותי ובעל הכשרה מתאימה לאוכלוסייה זו. הצוות כולל רופאים ואחיות גריאטריים המומחים בתחום תשושי הנפש, מטפלים וצוות פרא-רפואי כדוגמת פיזיותרפיסטים ומרפאים בעיסוק שתפקידם ללמד ולהנחות את הקשיש בביצוע פעולות לגירוי ועידוד הפעילות הקוגניטיבית של המוח.
חשיבות מחלקת תשושי נפש בבתי אבות:
למחלקה זו בבתי אבות לתשושי נפש חשיבות רבה כיוון שניתן לטפל במצבו הבריאותי של הקשיש על כל רבדיו בנוסף למצבו הנפשי, לאור מגוון סוגי המחלקות השונות. כמו כן, בית אבות סיעודי אינו מהווה רק מקום לאשפוז החולה ולהשגחה אלא מעניק מכלול טיפולים הכוללים חוגים, עבודות יד, טיולים, שיחות עם אנשי הצוות ועוד, פעילויות המעניקות תמיכה ומשמעות לקשיש תשוש נפש בשלביה הראשונים של המחלה.