אם המחשבה אודות דיור בבית אבות עבור ההורים שלכם מתחילה להיות רלוונטית (בגלל צרכים סיעודיים או דיור מוגן), אז אתם תצטרכו לדעת להסביר להם למה הם צריכים לצפות במסגרת החדשה, ובעיקר איך עומדת להיראות השגרה החדשה שלהם. היכרות מקדימה עם השגרה היומיומית של קשישים בבתי אבות צפויה להפחית את החרדה, המתח וההתנגדות מצד ההורים למעבר לבית אבות. במאמר זה נסקר את השגרה היומיומית של קשישים בבית אבות.
ארוחות, פריסות וכיבוי אורות בשעות קבועות
הדבר הבסיסי ביותר ומה שאמור להיות הכי מובן מאילו, הוא שהרוטינה היומיומית בבתי אבות צריכה להיות ברורה וידוע מראש. זה בא לידיי ביטוי בעיקר דרך השעות של הארוחות, התפריט היומי וזמני כיבוי אורות. על כן, מבחינת סדר יום, כל דייר בבית אבות מודע לשעות של ארוחת הבוקר, הצהריים והערב וכן לתפריט הצפוי להם. כמו כן, הם יודעים שבין הארוחות יהיו פריסות (בדרך כלל לחם עם ממרחים, עוגות וקפה וכו') ושיהיו חוגים והעשרות עד לשעת כיבוי האורות. ככה הם יכולים להתכונן מראש (יש לקחת בחשבון שזמני ההתארגנות של קשישים הם ארוכים יותר משל צעירים).
חיי החברה בבית האבות
הבעיה העיקרית בקרב קשישים היא הבדידות. באופן טבעי, הקשר איתם הופך לרופף יותר עם השנים… גם אנחנו וגם הנכדים הופכים לעסוקים יותר, מה שמוביל לירידה בתדירות התקשורת והביקורים. כדי למנוע את תחושת הבדידות, בתי אבות מציעים כחלק מהשיגרה היומיומית שלהם פעילויות חברתיות מגוונות.
יש הרבה מאוד תוכן מגבש, החל מערבי תרבות, הצגות והרצאות, ועד לחוגים ותכניות לימוד שונות שכל הקשישים מוזמנים לעבור אותם בצוותא. כל הפעילויות הנ"ל מעניקות לבני הגיל השלישי תוכן שהם יאהבו ויהנו לצרוך, אך המטרה המרכזית היא לגבש ולחזק את חיי החברה שלהם כדי למנוע בדידות.
חוגים ופעילויות קבועות בבתי אבות
התעמלות, סריגה, טיולים בחיק הטבע, פיסול, ציור ויצירה, בישול ואפיה ועוד.. כל אלה הם רק חלק מהחוגים המוצעים לדיירים בבתי אבות. חוגים אלו מטיבים עם בני גיל השלישי ורלוונטיות ביומיום משתי סיבות:
תוכן
חוגים כאלה מוסיפים עניין ומשמעות לקשישים, ומעשירים אותם בידע ומיומנויות חדשות. חוגי כושר והתעמלות חשובים מאוד לבריאותם של הקשישים, אך גם חוגי יצירה ומוזיקה חשובים לא פחות – בעיקר כדי לשמר פעילות קוגנטיבית.
שגרה
עצם השגרה עצמה היא כבר חשובה מאוד לקשישים. היא מספקת עוגן יציב בתקופה שעלולה להיות מטלטלת וקשה בחייהם. סדר היום והחזרתיות שבו עשויים להציע לדיירי בית האבות אי של ודאות בתוך ים של בלבול, ולהעניק להם עתיד קרוב שהם יכולים לפתח לו ציפיות.
פעילויות פנאי בבתי אבות
בתי אבות רבים מציעים אירועי תרבות ופנאי כגון טיולים בחיק הטבע, מופעים והצגות, ערבי סרט עם הקרנה משותפת, הרצאות בנושאים שונים על ידי מומחים ובעלי מקצוע ועוד.. פעילויות הפנאי מוסיפות לקשישים עוד הזדמנות לרכוש ידע ולהתרועע עם עמיתים בבית האבות ולפתח קשרים וחברויות.
ניתן לומר כי פעילויות הפנאי והחוגים מאפשרים לקשישים בבית האבות ליצור מימד נוסף של אינטימיות ועניין אחד בשני על בסיס מכנה משותף שהם מגלים אחד עם השני תוך כדי פעילויות הפנאי. אם דיברנו בחלק הקודם על חשיבותה של השגרה בחיי הקשיש, אז זה נכון גם לגבי שברית שיגרה מדי פעם שעוזרת למנוע שחיקה ומאוורת קצת את הלו"ז היומיומי בבית האבות.
העניין זה כל הסיפור
לא בכל בתי האבות ניתן למצוא את כל הפעילויות שדיברנו עליהם במאמר, אבל רובם מציעים לפחות חלק מהרשימה. זה לא באמת משנה כיצד ממלא הקשיש את שגרת יומו, אך חשוב מאוד שימלא אותה במשה. חשוב לזכור כאן שהעיקר הוא שהקשיש יקבל תעסוקה ותכון בחייו, חיי חברה עשירים וכל זאת ביחד עם שילוב תחומי העניין שלו בחייו.
לקשישים יש שגרת יומיום קבוע יחסית, הכוללת שעות קבועות לארוחות, וכיבוי אורות, וכן לזמני הפיעילות כמו חוגים והווי תרבותי.
השגרה מאוד חשובה לקשישים, שכן המודעות עוזרת להם להרגיש בשליטה ובכך רמת החרדה יורדת משמעותית והם מרגישים רגועים יותר.